Dobra hidratacija može usporiti starenje i produžiti život bez bolesti


Dobra hidratacija može usporiti starenje i produžiti život bez bolesti

Čini se da su odrasli koji su dobro hidrirani zdraviji, razvijaju manje kroničnih stanja, poput bolesti srca i pluća, i žive dulje od onih koji možda ne unose dovoljno tekućine, ukazuju rezultati nove studije.

Koristeći zdravstvene podatke prikupljene od 11.255 odraslih osoba tijekom 30 godina, znanstvenici su analizirali veze između razina natrija u serumu – koje rastu kada se unos tekućine smanji – i različitih pokazatelja zdravlja. Otkrili su da odrasli s razinama natrija u serumu na višoj granici normalnog raspona imaju veću vjerojatnost da će razviti kronična stanja i pokazati znakove uznapredovalog biološkog starenja od onih s razinama natrija u serumu u srednjim rasponima. Odrasli s višim razinama također su imali veću vjerojatnost da će umrijeti u mlađoj dobi.

Naime odrasle osobe s razinom natrija u serumu iznad 142 mEq/L imale su do 64% povećan rizik od razvoja kroničnih bolesti poput zatajivanja srca, moždanog udara, fibrilacije atrija i bolesti perifernih arterija, kao i kronične bolesti pluća, dijabetesa i demencije. Nasuprot tome, odrasli s razinom natrija u serumu između 138-140 mEq/L imali su najmanji rizik od razvoja kronične bolesti.

Prema mišljenju znanstvenika, rezultati istraživanja sugeriraju da pravilna hidratacija može usporiti starenje i produžiti život bez bolesti.

Izvor:
eBioMedicine