Dodaci kalcija povezani s većim rizikom od srčanog udara


Dodaci kalcija povezani s većim rizikom od srčanog udara

Njemačko istraživanje koje je pratilo 23.980 ispitanika više od deset godina pokazalo je da su osobe koje uzimaju dodatke kalcija izložene većem riziku od srčanog udara.

Naime pokazalo se da osobe koje uzimaju dodatke kalcija imaju 86 posto veći rizik od razvoja srčanog udara nego osobe koje ih ne uzimaju.

Obzirom da dodaci kalcija mogu znatno povećati rizik od srčanog udara treba ih uzimati s oprezom. No to ne znači da se odmah treba prekinuti s njihovim uzimanjem, već bi se trebalo porazgovarati s liječnikom.

Jednako tako, ovi rezultati ne znače da dodaci kalcija uzrokuju srčani udar.

Dodatke kalcija često uzimaju starije osobe kako bi ojačale kosti te smanjile rizik od njihova prijeloma.

Prema mišljenju stručnjaka zdrava i uravnotežena prehrana može osigurati sve hranjive tvari, uključujući i kalcij. Dobri izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi, sojino mlijeko, zeleno lisnato povrće i dr.. 

Izvor:
Heart