Dojenje može majkama smanjiti rizik od raka dojke


Dojenje može majkama smanjiti rizik od raka dojke

Analiza 18 studija pokazala je da kod žena koje doje rizik od raka dojke pada za 2 posto za svakih pet mjeseci dojenja. Jednako tako, pokazalo se da je dojeno dijete izloženo manjem riziku od prekomjerne tjelesne težine u odrasloj dobi što isto smanjuje njegov rizik od raka. Naime, poznato je da u odraslih osoba prekomjerna tjelesna težina i pretilost povećavaju rizik od čak 11 vrsta karcinoma.

Iako majke nisu uvijek u mogućnosti da doje, važno je znati da dojenje može pružiti zaštitu od raka i za majku i za dijete.

Dojenje ima zaštitni učinak na nekoliko načina. Ono može u nove majke odgoditi povratak menstruacije, i smanjiti dugotrajnu izloženost hormonima poput estrogena koji su povezani s rizikom od raka dojke. Osim toga, valja spomenuti da dojenje pomaže i u odstranjivanju stanica s oštećenom DNK.

Svakako ne treba smetnuti s uma da održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje konzumiranja alkohola i tjelovježaba, pomažu u smanjivanju rizika od raka dojke.

Uz mnoge prednosti dojenja, važno je da nove majke dobiju podršku za uspješno dojenje duže od nekoliko dana ili tjedana.

Također, ne treba zaboraviti da dojenje jača imunološki sustav djeteta te ga štiti od bolesti. Novim majkama se preporuča isključivo dojenje djeteta u prvih šest mjeseci djetetova života.

Izvor:
American Institute for Cancer Research