Doručkujte, tako najbolje pogodujete usvajanju te zdrave navike kod vašeg djeteta!


Doručkujte, tako najbolje pogodujete usvajanju te zdrave navike kod vašeg djeteta!

Danas je u organizaciji Nestlé žitarica održan okrugli stol na temu “Navike i učestalost doručkovanja kod djece“. Okrugli stol okupio je stručnjake iz područja školske medicine, predškolske skrbi i nutricionizma: dr. sc. Ivanu Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr.  sc. Dariju Vranešić Bender pri KBC-u Zagreb, Ljiljanu Vučemilović, glavnu sestru Dječjeg Centra Sunce te koautoricu priručnika Prehrambeni standard za planiranje prehrane u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi i prof. dr. sc. Ines Panjkota Krbavčić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Zagreb.

Raspravu o važnosti stvaranja navike doručkovanja kod djece moderirala je Petra Neuner Geržinić, a govornicima se pridružila se i poznata hrvatska glumica Bojana Gregorić Vejzović koja je zaštitno lice Nestlé Nesquik žitarica.

U sklopu prve teme okruglog stola: Navike djece i status uhranjenosti s posebnim naglaskom na učestalost doručka, sudionicima su prikazani rezultati istraživanja za 2009/2010 "Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi", provedenog od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u sklopu međunarodnog istraživanja Health Behaviour in School-aged Children za Hrvatsku i grad Zagreb.

Prema rezultatima istraživanja u Hrvatskoj radnim danom uvijek doručkuje tek 59 posto učenika i 54 posto učenica, a vidljiv je i trend prema kojemu, kao i prethodnih godina, s porastom dobi sve  manje djece doručkuje. U sve tri ispitivane dobne skupine djevojčice su doručkovale manje od dječaka, tako da u dobi od 15 godina tek svaka druga djevojčica (48 posto) redovito doručkuje radnim danom. Također, svojom tjelesnom težinom zadovoljno je 66 posto  dječaka i 63 posto djevojčica u dobi od 11 godina, 62 posto dječaka i 60 posto  djevojčica u dobi od 13 godina te 63 posto dječaka i 55 posto djevojčica u dobi od 15 godina, iz čega je vidljivo kako se kod djevojčica nezadovoljstvo tjelesnom težinom povećava s dobi.

U sklopu druge teme okrugloga stola: Znanstveni dokazi važnosti navike doručka u djece, sudionici su govorili o utjecaju doručka na zdravstvene aspekte u djetinjstvu i odrasloj dobi te zaključili kako je redoviti doručak navika koja pridonosi optimalnom zdravlju cijele obitelji, uzevši u obzir kako djeca koja doručkuju imaju bolju koncentraciju, postižu bolje rezultate na testovima te lakše održavaju normalnu tjelesnu masu, a izostavljanje doručka dovodi se u vezu s općenito neadekvatnom prehranom i pojavom kroničnih bolesti. 

Uvaženi su sudionici okrugloga stola raspravljali i o ulozi roditelja, odgajatelja, nastavnika i institucija u stvaranju navika doručkovanja kod djece te naglasili kako se navika redovitog doručkovanja stječe već u djetinjstvu, stoga roditelji svojim primjerom trebaju pokazati djeci kako započeti uspješan dan.

"

Glavni zaključci okruglog stola bili su:

  • za zdravi doručak potrebno je odabrati nutritivno vrijedne namirnice poput peciva ili žitnih pahuljica od cjelovitog zrna, mlijeka i mliječnih proizvoda (ili drugih visokovrijednih izvora proteina i kalcija) te voća ili voćnog soka
  • različita istraživanja istaknula su jedan zajednički trend – uloga roditelja je neupitna, a roditelj koji doručkuje svojim primjerom ima izuzetno velik i pozitivan utjecaj na razvoj te dobre navike kod djeteta
  • redovitost doručka kao temelja izbalansirane prehrane igra ključnu ulogu u prevenciji najznačajnijeg javnozdravstvenog problema, a to je debljina
  • iznimno je važno ulagati stalne napore u edukaciju o pravilnoj prehrani te važnosti doručka, poglavito u dobi rasta i razvoja
  • institucije (vrtići i škole) igraju vrlo značajnu ulogu u razvoju navike doručkovanja, a Priručnik „Prehrambeni standardi za planiranje prehrane u vrtićima“ odlična je inicijativa sa, kako smo čuli, iznimnim rezultatima
"