Druga generacija cjepiva protiv melanoma produljuje preživljenje bolesnika s melanomom


Druga generacija cjepiva protiv melanoma produljuje preživljenje bolesnika s melanomom

Cjepivo protiv melanoma druge generacije koje se razvija u UVA Cancer Centeru poboljšava dugoročno preživljavanje pacijenata s melanomom u usporedbi s cjepivom prve generacije, pokazuju nova istraživanja. Zanimljivo je da je korist od cjepiva druge generacije bila veća za muške pacijente nego za ženske pacijente. To bi otkriće moglo imati važne implikacije za druga cjepiva protiv raka.

Učinkovitost novog cjepiva protiv melanoma poboljšana je istovremenim stimuliranjem važnih imunoloških stanica poznatih kao pomoćne T stanice da prepoznaju proteine melanoma, uz stimulaciju T stanica ubojica protiv melanoma. To je povećalo preživljenje pacijenata i pomoglo u sprječavanju ponovne pojave raka.

Znanstvenicima nije jasno zašto je pristup bio učinkovitiji kod muškaraca, ali se biološki spol pojavljuje kao važan čimbenik u ishodima pacijenata s melanomom, posebno kod imunoloških terapija. Rezultati podupiru važnost razumijevanja kako ženama i muškarcima najbolje pomoći uz što učinkovitiju imunoterapiju.

Ljudi obično razmišljaju o cjepivima kao o nečemu što uzimate kako biste spriječili da se razbolite od virusa. Za većinu karcinoma nije poznat virusni uzrok, ali cjepiva protiv melanoma mogu potaknuti imunološki odgovor protiv ljudskih stanica melanoma.

Izvor:
Nature Communications