Dvije porcije voća dnevno povezane s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2


Dvije porcije voća dnevno povezane s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2

Konzumiranje najmanje dvije porcije voća dnevno povezano je s 36 posto manjim rizikom od razvoj dijabetesa tipa 2, pokazalo je novo istraživanje. Ljubitelji voća imali su bolju osjetljivost na inzulin nego osobe koje su slabo konzumirale voće, što znači da su ljudi koji su konzumirali više voća morali proizvoditi manje inzulina kako bi smanjili razinu glukoze u krvi.

Procjenjuje se da 451 milijun ljudi širom svijeta živi s dijabetesom tipa 2, a da je daljnjih 374 milijuna ljudi pod povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Inače, rezultati ove studije predstavljaju još jedan dokaz u nizu o zdravstvenim blagodatima konzumiranja voća.

Valja spomenuti, da visoka razina cirkulirajućeg inzulina može oštetiti krvne žile i nije povezana samo s dijabetesom, već i s visokim krvnim tlakom (hipertenzijom), pretilošću i srčanom bolesti.

Izvor:
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism