Eozinofili imaju ulogu u borbi protiv metastaza raka


Eozinofili imaju ulogu u borbi protiv metastaza raka

Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici s Tel Aviv University, izgleda da se eozinofili - vrsta bijelih krvnih stanica - regrutiraju u borbu protiv metastaza raka u plućima. Naime, pokazalo se da eozinofili proizvode vlastite destruktivne proteine, a istovremeno pozivaju T-stanice imunološkog sustava koje se bore protiv raka. 

Smatra se da ovi rezultati mogu pridonijeti razvoju inovativnih pristupa imunoterapeutskim tretmanima protiv raka, temeljenih na suradnji između T-stanica i eozinofila.

Eozinofili, bijela krvna zrnca imunološkog sustava proizvode snažne destruktivne proteine ​​- izvorno namijenjene borbi protiv parazita. Međutim, u modernom zapadnom svijetu, gdje je visoka razina higijene značajno smanjila prijetnju parazitima, eozinofili često imaju negativan utjecaj na ljude izazivajući pojave poput alergija i astme.

Pretpostavljajući da bi se razorna moć eozinofila mogla pokazati korisnom ako se okrenu protiv stanica raka, znanstvenici su započeli ovu studiju. Odlučili su se usredotočiti na metastaze u plućima iz dva glavna razloga: prvo, metastaze, a ne primarni tumori, često su glavni problem u liječenju raka, a pluća su glavna meta za metastaze mnogih vrsta karcinoma; drugo, u preliminarnoj studiji pokazalo se da se eozinofili skupljaju u tumorima koji se razvijaju u mukoznim tkivima poput pluća, pa su stoga pretpostavili da će se naći i u metastazama u plućima.

Ovo istraživanje pokazalo je da su metastaze u plućima koje se razvijaju u odsutnosti eozinofila mnogo veće od onih izloženih eozinofilima.

Izvor:
Cancer Research