Epileptički napadaji povezani s bržim kognitivnim propadanjem kod osoba s demencijom


Epileptički napadaji povezani s bržim kognitivnim propadanjem kod osoba s demencijom

Pacijenti s demencijom koji pate od epileptičkih napadaja imaju tendenciju bržeg kognitivnog propadanja te ranijeg umiranja, ukazuju rezultati nove studije.

Prema mišljenju stručnjaka, kontrola epileptičkih napadaja propisivanjem lijekova protiv epileptičkih napadaja mogla bi ovim pacijentima usporiti napredovanje kognitivnog oštećenja.

Inače, epileptički napadaji se često nedovoljno dijagnosticiraju jer mogu biti suptilni i osoba se samo čini zbunjenom, pa ih članovi obitelji često pogrešno zamijene za tipične znakove demencije. Kod nekih ljudi, zurenje je dokaz napadaja, dok drugi mogu doživjeti nekontrolirano trzanje ruku ili nogu.

Pacijenti s demencijom koji su imali epileptičke napadaje imali su veću vjerojatnost da imaju genetsku mutaciju povezanu s Alzheimerovom bolešću, da su pretrpjeli moždani udar ili traumatsku ozljedu mozga, da imaju depresiju ili da imaju niže obrazovanje.

Jednako tako, pacijenti s demencijom s epileptičkim napadajima imali su veće kognitivno oštećenje, uključujući probleme s razmišljanjem, komunikacijom, razumijevanjem i pamćenjem. Također su imali više poteškoća s osnovnim dnevnim aktivnostima, uključujući hranjenje, kupanje i odijevanje.

Valja spomenuti, da se epileptički napadaji javljaju kod čak 64% ljudi koji imaju demenciju.

Izvor:
American Epilepsy Society