Eribulin poboljšava stopu preživljavanja kod oboljelih od liposarkoma


Eribulin poboljšava stopu preživljavanja kod oboljelih od liposarkoma

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je primjenu eribulin mesilata za liječenje liposarkoma. Inače, eribulin je prvi lijek koji je doveo do poboljšanja ukupnog preživljavanja ove bolesti. Također, treba spomenuti da se eribulin inače već koristi za liječenje uznapredovalog raka dojke.

Ova nova indikacija za primjenu eribulina odnosi se na upotrebu u liječenju liposarkoma koji se ne može kirurški odstraniti ili je uznapredovao, a već je liječen kemoterapijom baziranom na antraciklinima.

Liposarkom je specifična vrsta sarkoma mekih tkiva koja zahvaća masne stanice i može se oblikovati gotovo bilo gdje u tijelu. Najčešće se javlja na glavi, vratu, rukama, nogama, trupu i trbuhu. U SAD-u se godišnje dijagnosticira 12.000 slučajeva sarkoma mekih tkiva.

Ovo odobrenje od strane FDA se temelji na rezultatima kliničkog istraživanja koje je pokazalo da pacijenti liječeni eribulinom u odnosu na terapiju dakarbazinom imaju za 7 mjeseci poboljšanu stopu preživljavanja (15,6 vs 8,4 mjeseca). Jednako tako, treba spomenuti da je eribulin toksičniji od dakarbazina.

Izvor:
FDA