Eribulin poboljšava stopu preživljavanja pacijenata sa sarkomom


Eribulin poboljšava stopu preživljavanja pacijenata sa sarkomom

Treća faza kliničkog istraživanja pokazala je da lijek eribulin, koji se inače koristi za liječenje raka dojke, statistički značajno poboljšava stopu preživljavanja pacijenata sa uznapredovalim sarkomom mekog tkiva u odnosu na terapiju dakarbazinom.

Najčešće nuspojave primjene eribulina su neutropenija, umor, mučnina, alopecija i zatvor.

Procjenjuje se da će u 2015. godini u SAD-u od sarkoma mekog tkiva oboljeti oko 12.000 osoba, a umrijeti oko 4.700 pacijenata.

Ukoliko je sarkom mekog tkiva otkriven u ranoj fazi bolesti, može se uspješno izliječiti kirurškim zahvatom. Dok pacijenti s uznapredovalim sarkomom mekog tkiva imaju znatno lošiju prognozu, i u prosjeku žive oko godinu dana.

Sarkomi mekog tkiva zloćudne su bolesti koje se razvijaju u mekom tkivu poput mišića, masnog tkivo ili drugih tkiva (primjerice hrskavice ili krvne žile). Zbog ubikvitarnosti mezodermalnog tkiva u organizmu oni mogu nastati bilo gdje u tijelu. Najčešće se javljaju u estremitetima, zatim na trupu i retroperitoneumu, te u području glave i vrata.

Postoji oko tridesetak histoloških subtipova sarkoma mekih tkiva, a najčešći histološki tipovi su maligni fibrozni histiocitom i liposarkom.

Također, treba spomenuti da sarkomi mekog tkiva čine oko 1 posto neoplazmi odraslih osoba te se neznatno češće javljaju u muškaraca, a skloni su čestom recidiviranju.

Izvor:
Medscape