Fitosteroli u biljnoj hrani povezani s nižim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2

Srčane bolesti i dijabetes tipa 2 među vodećim su uzrocima smrti i invaliditeta, a zdrava prehrana bogata biljnom hranom može pomoći u sprječavanju ili odgađanju oba ova stanja. Novo istraživanje sugerira da bi određena komponenta biljne hrane, poznata kao fitosterol, mogla biti ključna u smanjenju rizika.
Naime, pokazalo se, da su ljudi koji su konzumirali više fitosterola - spoja strukturno sličnog kolesterolu koji se nalazi u nekim biljnim namirnicama - imali značajno manji rizik i od srčanih bolesti i od dijabetesa tipa 2. Veći unos fitosterola također je bio povezan s markerima bolje regulacije inzulina i smanjene upale, kao i s razlikama u crijevnom mikrobiomu koje mogu doprinijeti zdravom metabolizmu.
Smatra se, da ovi rezultati podržavaju preporuku o prehrani pridržavanja zdravih biljnih prehrambenih obrazaca bogatih povrćem, voćem, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama.