Linolna kiselina može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2


Linolna kiselina može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2

Novo istraživanje koje je koristilo krvne markere za mjerenje razine linolne kiseline i njihovog odnosa s kardiometaboličkim rizikom dodaje dokaze da ova omega-6 masna kiselina može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Ovi rezultati osporavaju tvrdnje da su ulja sjemenki štetna za kardiometaboličko zdravlje.

Linolna kiselina, koja se nalazi u biljnim uljima - posebno uljima sjemenki poput sojinog i kukuruznog ulja - i biljnoj hrani, primarna je omega-6 masna kiselina koja se konzumira u prehrani.

Sve se više pozornosti posvećuje uljima sjemenki, a neki tvrde da ta ulja potiču upalu i povećavaju kardiometabolički rizik. Ova studija, provedena na gotovo 1.900 ljudi, otkrila je da je viša razina linolne kiseline u krvnoj plazmi povezana s nižim razinama biomarkera kardiometaboličkog rizika, uključujući one povezane s upalom.

Ovi rezultati u skladu su s onima iz opservacijskih studija koje su pokazale da je veći unos linolne kiseline povezan s nižim rizikom za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne događaje, poput srčanih i moždanih udara.

Izvor:
American Society for Nutrition