Generativna UI revolucionizira razvoj antibiotika protiv rezistentnih patogena


Generativna UI revolucionizira razvoj antibiotika protiv rezistentnih patogena

S gotovo 5 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s rezistencijom na antibiotike diljem svijeta svake godine, hitno su potrebni novi načini borbe protiv rezistentnih sojeva bakterija.

Američki znanstvenici sa Stanford Medicine i McMaster University ovim se problemom bave generativnom umjetnom inteligencijom (UI - eng. AI). Naime, novi model, nazvan SyntheMol (za sintetiziranje molekula), stvorio je strukture i kemijske recepte za šest novih lijekova usmjerenih na ubijanje rezistentnih sojeva Acinetobacter baumannii, jednog od vodećih patogena odgovornih za smrti povezane s antibakterijskom rezistencijom.

Valja spomenuti, da su ovi novi spojevi također pokazali antibakterijsko djelovanje protiv drugih vrsta zaraznih bakterija sklonih rezistenciji na antibiotike, uključujući E. coli, Klebsiella pneumoniae i MRSA. Spomenuti model, generirao je ne samo konačni spoj, već i korake koje je poduzeo s tim gradivnim elementima, dajući znanstvenicima skup recepata za proizvodnju lijekova.

Prije pojave generativne umjetne inteligencije, znanstvenici su koristili različite računalne pristupe razvoju antibiotika. Koristili su algoritme za kretanje kroz postojeće biblioteke lijekova, identificirajući one spojeve koji najvjerojatnije djeluju protiv određenog patogena.

Inače, postoji velika potreba javnog zdravstva za brzim razvojem novih antibiotika.

Izvor:
Nature Machine Intelligence