Genetika proizvodnje estrogena povezana s rizikom od raka endometrija


Genetika proizvodnje estrogena povezana s rizikom od raka endometrija

Nakon što žena prođe kroz menopauzu, njezini jajnici više ne proizvode estrogene, zbog čega su njezine koncentracije estradiola u serumu izuzetno niske ili nemjerljive.

U tipu 1 raka endometrija osjetljivog na estrogen, koji čini više od 80% svih karcinoma endometrija i pretežno pogađa žene u menopauzi, estron se sintetizira u tkivima izvan jajnika poput masnog tkiva. Nakon proizvodnje estrona u tim tkivima, ovaj hormon se pretvara u estradiol, snažniji oblik estrogena.

Prethodne studije pokazale su da je pretilost značajan faktor rizika za tip 1 raka endometrija. Ova povezanost može se pripisati većoj količini ukupne masne mase koja omogućuje veću proizvodnju estrona.

Alternativno, različiti genetski čimbenici mogu dovesti do povećane proizvodnje estrona nakon menopauze, pridonoseći tako povećanom riziku od raka endometrija kod ovih žena. Zapravo, jedna varijanta gena CYP19A1, koja je uključena u aromatizaciju testosterona u estradiol, pozitivno je povezana s koncentracijama estradiola i rakom endometrija u postmenopauzi.

Rezultati nove studije pokazali su da je estron primarni cirkulirajući estrogen nakon menopauze. Jednako tako, identificirana je genetska povezanost s koncentracijama estrona u krvi, u žena u postmenopauzi. Istraživanje nadalje pokazuje da su genetske varijante povezane s niskim ili visokim koncentracijama estrona u krvi također statistički značajno povezane s rizikom od raka endometrija, neovisno o dobi, indeksu tjelesne mase (ITM), paritetu i dijabetesu. Međutim, apsolutni doprinos razina estrona varijacijama u riziku od raka endometrija bio je skroman.

Nova studija naglašava važnost mjerenja razine estrona, uz ostale spolne hormone, kod žena u postmenopauzi, kako bi se odredio rizik od raka endometrija.

Izvor:
eBioMedicine