HPV infekcija učetverostručuje rizik od smrti od srčanih bolesti kod žena


HPV infekcija učetverostručuje rizik od smrti od srčanih bolesti kod žena

Žene imaju četiri puta veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti ako imaju infekciju visokorizičnim sojem humanog papiloma virusa (HPV), ukazuju rezultati nove studije.

HPV infekcija je vrlo česta infekcija i poznato je da visokorizični sojevi uzrokuju rak vrata maternice. Prijašnja istraživanja pokazala su da HPV također može doprinijeti nakupljanju opasnog plaka u arterijama. Međutim, ovo je prva studija koja pokazuje vezu između visokorizične HPV infekcije i smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Unatoč izvanrednom napretku u kontroli dobro poznatih čimbenika rizika za srčane bolesti – poput pušenja, visokog kolesterola, hipertenzije i dijabetesa – srčane bolesti i dalje su glavni uzrok smrti. Zanimljivo je da ovi konvencionalni čimbenici rizika ne objašnjavaju sve slučajeve srčanih bolesti; oko 20% javlja se kod ljudi koji nemaju te probleme. Ovo naglašava potrebu za istraživanjem drugih promjenjivih čimbenika rizika.

Znanstvenici su ovom novom istraživanju otkrili da su žene s visokorizičnim HPV-om imale 3,91 puta veći rizik od začepljenih arterija, 3,74 puta veći rizik od smrti od srčanih bolesti i 5,86 puta veći rizik od smrti od moždanog udara, u usporedbi sa ženama koje nisu imale visokorizičnu HPV infekciju. Znanstvenici su također otkrili da je rizik još veći kod žena koje su imale visokorizičnu HPV infekciju i pretilost.

Poznato je da upala igra ključnu ulogu u razvoju i napredovanju kardiovaskularnih bolesti, a virusne infekcije potencijalni su okidači upale. HPV je poznat po svojoj povezanosti s rakom vrata maternice, no istraživanja počinju pokazivati da se ovaj virus također može naći i u krvotoku. Moguće je da virus stvara upalu u krvnim žilama, pridonoseći začepljenim i oštećenim arterijama i povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Smatra se, da ova studija naglašava važnost sveobuhvatne skrbi za pacijente s visokorizičnim HPV-om. Kliničari bi trebali pratiti kardiovaskularno zdravlje pacijenata s visokorizičnim HPV-om, osobito onih s pretilošću ili drugim čimbenicima rizika. Za osobe s visokorizičnim HPV-om važno je da budu svjesni potencijala za srčane bolesti i rizike od raka vrata maternice. Trebali bi se uključiti u redovite zdravstvene preglede i usvojiti zdrav način života kako bi smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor:
European Heart Journal