Hrvatska će pojačati nadzor i sigurnost svih medicinskih proizvoda


Hrvatska će pojačati nadzor i sigurnost svih medicinskih proizvoda

Tijekom svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj, povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača Neven Mimica razgovarao je danas u Ministarstvu zdravlja  s ministrom zdravlja prof. dr. sc. Rajkom Ostojićem o prijedlozima uredbi Europske komisije kojima će se urediti područja medicinskih proizvoda te in-vitro dijagnostičkih medicinskih proizvoda.

Riječ je prijedlozima uredbi kojima treba pojačati nadzor i sigurnost svih medicinskih proizvoda te kojima se, također, uvodi kontrola i praćenje štetnih događaja medicinskih proizvoda, kao što je uređeno praćenje nuspojava lijekova.

Kontrola i praćenje učinkovitosti i štetnih događaja medicinskih proizvoda i in vitro dijagnostičkih medicinskih proizvoda nužno je, prije svega, radi zaštite i sigurnosti pacijenata i zdravstvenih radnika. U uredbama  Europske komisije, među ostalim, se predlaže formiranje liste medicinskih proizvoda koji se smiju ponovno upotrijebiti.

I Vijeće i Europski parlament smatraju da europski građani imaju pravo na sigurne i kvalitetne medicinske proizvode. Naime, jedan od razloga za izmjenu zakonodavstva na ovom području su Zaključci Vijeća o inovacijama u području medicinskih proizvoda, usvojeni u lipnju 2013. godine, te Rezolucija Europskog parlamenta o neispravnim silikonskim implantatima za grudi iz lipnja 2012. godine.

Ministar Ostojić je rekao da Hrvatska podržava donošenje regulative u ovom području, jer su i medicinski proizvodi "lijekovi", a sigurnost pacijenata uvijek mora biti na prvom mjestu.

U Hrvatskoj je ovo područje uređeno Zakonom o medicinskim proizvodima koji se primjenjuje na medicinske proizvode i njihov pribor, uključujući i in-vitro dijagnostičke medicinske priozvode te aktivne medicinske proizvode za ugradnju.

Izvor:
MZ RH