Imunomodulator nivolumab poboljšava sveukupno preživljavanje u pacijenata s uznapredovalim rakom želuca


Imunomodulator nivolumab poboljšava sveukupno preživljavanje u pacijenata s uznapredovalim rakom želuca

Prema rezultatima faze III kliničkog ispitivanja ONO-4538-12, izgleda da, nivolumab, monoklonsko protutijelo i PD-1 inhibitor, može u pacijenata s neoperabilnim i uznapredovalim rakom želuca ili u pacijenata s rekurentnim i refraktornim rakom želuca, poboljšati sveukupnu stopu preživljavanja.

Inače, rak želuca je peti najčešći zloćudni tumor na svijetu, od kojega svake godine oboli oko 950.000 osoba, a treći je vodeći uzrok smrti od karcinoma, od kojeg svake godine umire oko 720.000 pacijenata.

Rak želuca se češće javlja u muškaraca nego u žena, a prosječna dob postavljanja dijagnoze je 69 godina. Iako stopa petogodišnjeg preživljavanja za osobe s rakom želuca iznosi 30,4 posto, ta je stopa pada na 5 posto za osobe u kojih je rak želuca metastazirao u druge dijelove tijela.

Pacijenti s uznapredovalim ili rekurentnim rakom želuca obično imaju lošu prognozu, a trenutno ne postoje standardna terapija liječenja za pacijente koji ne reagiraju ili koji ne podnašaju standardnu kemoterapiju. Obzirom na rezultate ONO-4538-12 studije, nivolumab je trenutno prva imuno-onkološka terapija koja se pokazala uspješnom u liječenju ove populacije.

Također, valja spomenuti da se imunomodulator nivolimab dosada pokazao uspješnim u liječenju melanoma, raka anusa, raka bubrega, raka pluća i Hodgkinovog limfoma.

Izvor:
Business Wire