Inzulinska rezistencija povezana s rizikom od moždanog udara i smrti


Inzulinska rezistencija povezana s rizikom od moždanog udara i smrti

Prema rezultatima nove švedske studije u kojoj je sudjelovalo 104.697 oboljelih od dijabetesa tipa 2 prosječne dobi od 63 godine, inzulinska rezistencija povezana je s rizikom od moždanog udara i smrti. Što je inzulinska rezistencija bila veća, to je i rizik o moždanog udara i smrti bio veći. Inače, inzulinska rezistencija doprinosi razvoju dijabetesa tipa 2 i čimbenik je kardiovaskularnog rizika.

Prema mišljenju stručnjaka, u ovom dobu personalizirane medicine, bolja stratifikacija pacijenata s dijabetesom tipa 2 pomoći će optimizirati klinička ispitivanja i daljnja vitalna istraživanja o liječenju, dijagnostici, njezi i prevenciji dijabetesa.

Inzulinska rezistencija je stanje u kojem su stanice organizma, tj. ciljna tkiva manje osjetljiva na metaboličke učinke hormona inzulina. Što dovodi do pojačanog lučenja hormona inzulina od strane gušterače kako bi se održao normalan metabolizam glukoze. No stupanj inzulinske rezistencije s vremenom raste i kompenzatorna hiperinzulinemija ne može više održavati normalan metabolizam ugljikohidrata. Kako razina inzulina s vremenom pada, tako dolazi i do poremećaja u metabolizmu masti i bjelančevina te do pojave dijabetesa tipa 2.

Izvor:
European Association for the Study of Diabetes annual meeting