Izbjegavanje laktoze može skratiti trajanje akutnog proljeva u djece


Izbjegavanje laktoze može skratiti trajanje akutnog proljeva u djece

Analiza 33 studije u kojoj je sudjelovalo 2.973 djece s akutnim proljevom pokazala je da izbjegavanje mlijeka i mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu može smanjiti trajanje proljeva u prosjeku za oko 18 sati, te pospješiti uspješnost liječenja djece s akutnim proljevom, koja nisu pretežno dojena.

Naime, izbjegavanjem mlijeka i mliječnih proizvoda  koji sadrže laktozu smanjuje se vjerojatnost da će doći do pogoršanja proljeva, povraćanja, potrebe za dodatnom rehidracijskom terapijom ili trajnog gubitka tjelesne težine.

Mala djeca s akutnim proljevom, usljed infektivnog gastroenteritisa, mogu privremeno prestati s proizvodnjom laktaze, enzima tankog crijeva koji razlaže laktozu, najzastupljeniji šećer u mlijeku. Nemogućnost razlaganja i apsorbcije laktoze može dovesti do pogoršanja i produljenja trajanja proljeva. Inače, laktoza se razlaže na molekulu galaktoze i molekulu glukoze.

Proljev je vrlo česta tegoba u djece mlađe od pet godina i uzrokuje svake godine oko 2 milijuna smrtnih slučajeva širom svijeta, najviše u zemljama u razvoju. U razvijenijim zemljama, akutni proljev obično ne uzrokuje smrt, ali je čest razlog za hospitalizaciju djece.

Pod proljevom se podrazumijeva često pražnjenje rijetke ili vodenaste stolice koja odstupa od normalnog ritma pražnjenja crijeva u djeteta, No, treba naglasiti da dojena djeca koja još ne jedu krutu hranu često imaju rijetke stolice, što se smatra normalnim.

Akutni proljev je najčešće zarazne prirode, osobito ako mu je početak nagao, praćen povraćanjem, krvavom stolicom, vrućicom, mršavljenjem ili bezvoljnošću.

Ako je proljev težak ili dugotrajan, vjerojatno će doći do dehidracije. Čak i ako dehidracije nema, kronični proljev obično dovodi do mršavljenja ili nemogućnosti dobivanja na težini.

Izvor:
The Cochrane Library