Izloženost onečišćenom zraku u djetinjstvu može potaknuti bronhitis godinama kasnije


Izloženost onečišćenom zraku u djetinjstvu može potaknuti bronhitis godinama kasnije

Izloženost onečišćenom zraku u djetinjstvu povećava rizik od bronhitisa kod odraslih, upozorava nova studija. Naime, otkrilo se da su mlade odrasle osobe sa simptomima bronhitisa tijekom djetinjstva bile izložene sljedećim zagađivačima zraka: česticama prašine, peludi, pepela od požara, industrijskih emisija i ispušnih plinova vozila te dušikovom dioksidu iz benzinskih motora.

Bronhitis se javlja kada se veliki dišni putovi u plućima upale, što uzrokuje teške napade kašlja koji stvaraju sluz. Piskanje, bol u prsima i otežano disanje su drugi simptomi.

Prema mišljenju stručnjaka, ovi rezultati sugeriraju da izloženost onečišćenju zraka u djetinjstvu ima suptilnije učinke na dišni sustav koji još uvijek utječu na nas u odrasloj dobi. Smatra se, da bi smanjenje onečišćenja zraka imalo koristi ne samo za trenutnu astmu kod djece, već i za njihovo respiratorno zdravlje dok odrastaju u odraslu dob.

Zagađenje zraka dosljedno se povezuje s plućnim bolestima kod djece, a problemi s plućima u djetinjstvu dosljedno se povezuju s plućnim problemima u odrasloj dobi. Djeca su posebno osjetljiva na učinke onečišćenja zraka, obzirom da se njihov dišni i imunološki sustav još se razvija i udišu više zraka u odnosu na svoju tjelesnu masu nego odrasli.

Učinak onečišćenja zraka iz djetinjstva na simptome bronhitisa u odrasloj dobi bio je još izraženiji među onima kojima je astma dijagnosticirana u djetinjstvu.

Izvor:
American Journal of Respiratory and Clinical Care Medicine