Jabučni ocat obećava kod mršavljenja i metaboličkog zdravlja


Jabučni ocat obećava kod mršavljenja i metaboličkog zdravlja

Pretilost i prekomjerna tjelesna težina postali su veliki zdravstveni problemi diljem svijeta, što je dovelo do povećanog interesa za pronalaženje prirodnih lijekova za smanjenje tjelesne težine. Jedan takav lijek koji je stekao popularnost je jabučni ocat.

Rezultati nove studije pokazali su da je dnevna konzumacija tri doze jabučnog octa u trajanju između 4 i 12 tjedana povezana sa značajnim smanjenjem antropometrijskih varijabli (težina, indeks tjelesne mase (ITM), opseg struka/bokova i omjer tjelesne masti), glukoze u krvi, triglicerida i razine kolesterola. Tijekom 12 tjedana uzimanja jabučnog octa nisu uočeni značajni čimbenici rizika.

Prema mišljenju stručnjaka, konzumacija jabučnog octa kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću dovela je do poboljšanja antropometrijskih i metaboličkih parametara, te bi jabučni ocat mogao biti obećavajući dodatak protiv pretilosti koji ne proizvodi nikakve nuspojave.

Inače, pretilost je rastući globalni zdravstveni problem koji karakterizira prekomjerno nakupljanje tjelesne masnoće, često kao rezultat kombinacije genetskih čimbenika, čimbenika iz okoliša i stila života. Pretilost je povezana s povećanim rizikom od brojnih kroničnih bolesti kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, nekoliko čestih karcinoma i osteoartritis.

Izvor:
BMJ Nutrition, Prevention & Health