Još jedna studija povezala pesticide s ADHD-om


Još jedna studija povezala pesticide s ADHD-om

Rezultati još jedne američke studije ukazali su na vezu između izloženosti pesticidima tijekom trudnoće i povećanog rizika za razvoj poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) kod djeteta.

Studija objavljena u časopisu Environmental Health Perspectives pruža nove dokaze da pesticidi znani kao organofosfati mogu utjecati i na ljudski mozak.

Naime pokazalo se da su žene koje su imale više kemijskih tragova pesticida u urinu tijekom trudnoće izložene većem riziku da će njihova djeca u dobi od 5 godina imati simptome poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD). Inače neki od simptoma pojavili su se već u trećoj godini, a glavnina simptoma manifestirala se u petoj godini. 

Deseterostruko povećanje koncentracije metabolita pesticida u urinu majke povećavalo je rizik za razvoj ADHD-a kod djeteta u petoj godini za 500 posto, a rizik je bio izraženiji za dječake. 

Inače postoji oko 40 organofosfatnih pesticida, a izloženost njima povezana je i s nastankom Parkinsonove bolesti.

Poremećaji pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) obuhvaćaju ponašanja u kojem dominira nepažnja i/ili hiperaktivnost, javljaju se prije sedme godine života i u najvećem dijelu ostaju karakteristika ponašanja čitav život sa razlikama u kliničkoj slici u zavisnosti od dobi.

Osnovne karakteristike ponašanja su neslušanje, nepažnja, neorganiziranost, nedovršavanje započetih aktivnosti uz izrazitu ometenost vanjskim podražajima. Nemir se manifestira u svim situacijama te je takvim osobama onemogućena aktivnost koja zahtjeva mir, tišinu, strukturiranost.

Djeca ometaju okolinu, nemaju trajnih prijatelja i često su izložena neadekvatnim postupcima okoline te postaju žrtve različitih oblika nasilja. Poremećaj je trajni ometajući faktor u socijalno, akademskom i radnom funkcioniranju.

Izvor:
Reuters