Kardiovaskularne bolesti i dalje su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj


Kardiovaskularne bolesti i dalje su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj

Zaklada "Hrvatska kuća srca" i Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara obilježavaju Svjetski dan srca u subotu, 29. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 14 sati. U sklopu javnozdravstvene akcije građani će imati priliku izmjeriti arterijski tlak uz otkrivanje fibrilacije atrija, izračunati ITM, posavjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani, procijeniti ovisnost o nikotinu s pomoću Fagerstromovog testa, naučiti kako pristupiti oživljavanju, a najmlađi će moći sudjelovati u dječjoj igraonici "Obećaj svojemu srcu".

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. godine umrlo 23.504 osoba, što čini 44% ukupno umrlih. Analiza po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 58,6% umrlih žena (13.418) i 39% umrlih muškaraca (10.086). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 20,7% (11.069) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 11,5% (6.147) u ukupnom mortalitetu.

"Velika se većina bolesti srca i krvnih žila može spriječiti. Moderna kardiološka dijagnostika i mogućnosti medikamentnog i intervencijskoga liječenja silno su uznapredovale tijekom posljednjih petnaestak godina i zasigurno se time može spasiti ili produljiti život većine oboljelih, kojima ranije nije bilo moguće pomoći. Stoga je geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana srca: "Obećaj svojemu srcu!". To podrazumijeva osviještenost i aktivnu brigu o zdravlju svojega srca te promicanje zdravoga načina života i zdravoga okoliša, npr. okružje bez duhanskoga dima, čime ujedno skrbimo i za zdravlje srca svojih bližnjih i čitave zajednice", naglasio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade "Hrvatska kuća srca".

Iako je posljednjih petnaestak godina prisutan pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti nego za ishemijsku bolest, kardiovaskularne bolesti i dalje su najčešći uzrok smrti. Po mortalitetu od bolesti srca i krvnih žila Hrvatska sa standardiziranom stopom smrtnosti od 314/100.000 spada među zemlje u Europi koje imaju srednje visoke stope smrtnosti. U usporedbi sa susjednim državama Hrvatska ima višu stopu smrtnosti od Slovenije (218/100.000), Austrije (187/100.000) i Italije (159/100.000), a nižu stopu od, npr. Mađarske (380/100.000).

Inače, Zaklada je još prošle godine pokrenula online kalkulator kardiovaskularnog rizika koji se može besplatno preuzeti na: http://kvkalkulator.cuvarisrca.hr

"Pozivamo građane da brinu o svojem srcu svaki dan, a ne samo jednom godišnje kada se obilježava Svjetski dan srca. Online kalkulator kardiovaskularnog rizika odličan je i jednostavan način kontrole kardiovaskularnog zdravlja za svakog stanovnika Hrvatske te pozivamo sve da izračunaju svoj kardiovaskularni rizik i obrate se za pomoć liječniku u slučaju potrebe", naglasila je dr. Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade "Hrvatska kuća srca" i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. 

Izvor:
Zaklada Hrvatska kuća srca