KBC "Sestre milosrdnice" započinje sa probirom anomalija fetalnog srca


KBC "Sestre milosrdnice" započinje sa probirom anomalija fetalnog srca

Danas je u KBC-u "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, kao prvom centru u Republici Hrvatskoj, korišten program za probir anomalija fetalnog srca pod nazivom SONOCUBIC FINE. Riječ je o programu koji predstavlja rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada jednog od najistaknutijih stručnjaka u području perinatologije danas, profesora Roberta Romera i njegovog istraživačkog tima s National Institutes of Health (SAD), u suradnji s tvrtkom Medge Platforms iz New Yorka.

Pojavnost srčanih anomalija u Republici Hrvatskoj je 8‰, odnosno na 1.000 rođene djece njih 8 će se roditi sa srčanom manom. Procjenjuje se da se u nas godišnje rodi otprilike 300 djece sa srčanom greškom. S druge strane, od ukupnog broja djece sa srčanom greškom danas se u Hrvatskoj prepoznaje maksimalnih 15-35%.

Stoga ne čudi da ovu cjelokupnu inicijativu podržava i neprofitna humanitarna udruga "Veliko srce malom srcu" koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima te čiji je jedan od osnovnih ciljeva razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka.

KBC "Sestre milosrdnice" će započeti sa probirom anomalija fetalnog srca, ali i s edukacijama ostalih stručnjaka i centara u Republici Hrvatskoj kako bi se osiguralo pravovremeno postavljanje sumnje te time olakšalo stotinama malih života koji se suočavaju s iznimnim poteškoćama i velikom borbom nakon poroda, ali i prije njega.