Kombinacija probiotika mogla bi smanjiti učestalost sindroma toksičnog šoka


Kombinacija probiotika mogla bi smanjiti učestalost sindroma toksičnog šoka

Široko rasprostranjena, patogena bakterija Staphylococcus aureus može kolonizirati kožu i sluznice cijelog tijela, osobito rodnicu i gastrointestinalni trakt. Virulentni soj bakterije proizvodi proteine koji pokreću sindrom toksičnog šoka, bolest koju karakterizira brzi početak vrućice, osip i, bez liječenja, otkazivanje više organa. U vagini je sindrom toksičnog šoka povezan s po život opasnom reakcijom imunološkog sustava.

Probiotici mogu pomoći u sprječavanju bolesti prije nego što kaskada citokina uopće započne. Naima, nova studija pokazala je da su sojevi 2 bakterije, Lactobacillus acidophilus i Lacticaseibacillus rhamnosus, uspješno inhibirali proizvodnju superantigena koji uzrokuju sindrom toksičnog šoka. Smatra se da bi kombinacija njih dvoje mogla spriječiti rast i inhibirati imunološki odgovor.

Inače, koža osoba s atopijskim dermatitisom ili s dijabetesom tipa 2 često je kolonizirana sojevima S. aureusa koji proizvode superantigene, koji su često otporni na liječenje standardnim antibioticima. U bolesnika s dijabetesom tipa 2 ti superantigeni mogu dovesti do vrijeda na stopalima koji bi, ako se ne liječi uspješno, mogao dovesti do amputacije. Stoga stručnjaci vide probiotike kao obećavajući način za sprječavanje tih komplikacija.

Izvor:
Microbiology Spectrum