Konzumacija brze hrane povezana sa steatozom jetre


Konzumacija brze hrane povezana sa steatozom jetre

Konzumacija brze hrane (fast-food) povezana je sa steatozom jetre ili masnom jetrom, pokazali su rezultati nove studije provedene u SAD-u u kojoj su sudjelovale 3.954 odrasle osobe.

Inače, konzumacija brze hrane vrlo je raširena u SAD-u i povezana je s većim rizikom od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, malo se znalo o utjecaju konzumacije brze hrane na rizik od nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD), koja pogađa više od 30% stanovništva SAD-a, ili je li učinak brze hrane na steatozu drugačiji među osobama s metaboličkim čimbenicima rizika, uključujući pretilost i dijabetes.

Bolest masne jetre (steatoza) je uobičajeno stanje uzrokovano nakupljanjem previše masti u jetri. Zdrava jetra sadrži malu količinu masti. No, to postaje problem kada masnoća dosegne 5 do 10% težine jetre. Valja spomenuti, da se u 7 do 30% ljudi s ovim stanjem, bolest  s vremenom pogoršava.

Izvor:
Clinical Gastroenterology and Hepatology