Konzumiranje alkohola povezano s povećanim rizikom od hipertenzije u odraslih s dijabetesom tipa 2


Konzumiranje alkohola povezano s povećanim rizikom od hipertenzije u odraslih s dijabetesom tipa 2

Konzumiranje osam ili više alkoholnih pića tjedno može povećati rizik od visokog krvnog tlaka (hipertenzije) među odraslim osobama s dijabetesom tipa 2, ukazuje nova studija. U istraživanju je sudjelovalo više od 10.000 odraslih osoba s dijabetesom tipa 2, prosječna dobi od 63 godine, a 61 posto ispitanika bili su muškarci.

Svi sudionici u istraživanju imali su dijabetes tipa 2 u prosjeku 10 godina prije nego što su se uključili u istraživanje. Uz 10 godina dijabetesa tipa 2, bili su u povećanom riziku od kardiovaskularnih događaja.

U ovom je istraživanju konzumacija alkohola bila kategorizirana kao: nikakva; lagana (1-7 pića tjedno); umjerena (8-14 pića tjedno); i teška (15 ili više pića tjedno).

Umjereno konzumiranje alkohola bilo je povezano s povećanom vjerojatnošću od razvoja povišenog krvnog tlaka za 79 posto. Dok teško konzumiranje alkohola povećava rizik od hipertenzije za 91 posto. 

Očito je, da što netko više konzumira alkohol, to je izložen većem riziku od razvoja hipertenzije.

Osobe s dijabetesom tipa 2 izložene su većem kardiovaskularnom riziku, a ovo istraživanje ukazuje da je konzumacija alkohola povezana s hipertenzijom, pa se stoga preporučuje ograničeno konzumiranje alkohola.

Izvor:
Journal of the American Heart Association