Konzumiranje cjelovitih žitarica smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2


Konzumiranje cjelovitih žitarica smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Prema rezultatima danskog istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 55.000 ljudi u dobi od 50 do 65 godina, konzumiranje cjelovitih žitarica može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2. Naime, pokazalo se da svaki obrok cjelovitih žitarica koji se konzumira tijekom dana smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 11 posto kod muškaraca i za 7 posto kod žena.

Jedan obrok cjelovitih žitarica sadržavao je 16 grama cjelovitih žitarica. Preporuča se 3 do 4 obroka cjelovitih žitarica dnevno.

Zanimljivo je da je kod žena samo konzumiranje pšenice i zobi smanjilo rizik od dijabetesa, dok su kod muškaraca i pšenica, raž i zob, bili povezani s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Cjelovite žitarice sadrže vlakna, vitamine, minerale, proteine ​​i fitonutrijente, koji imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Prehrambena vlakna smanjuju otpornost na inzulin i upalu, što može pridonijeti smanjivanju rizika od dijabetes tipa 2.

Svakako valja istaknuti da konzumiranje cjelovitih žitarica ne samo da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 nego također smanjuje rizik i od srčane bolesti i raka debelog crijeva.

Inače, većina oboljelih od dijabetesa ima dijabetes tipa 2. Također, treba dodati da je od ranije poznato da zdrava prehrana i tjelovježba imaju ulogu u smanjivanju rizika od dijabetesa tipa 2.

Izvor:
The Journal of Nutrition