Konzumiranje čokolade povezano s manjim rizikom od kardiovaskularne bolesti


Konzumiranje čokolade povezano s manjim rizikom od kardiovaskularne bolesti

Istraživanje provedeno u Njemačkoj na 19.357 ispitanika, dobi od 35 do 65 godina, pokazalo je da konzumiranje čokolade može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularne bolesti, dijelomično kao rezultat njenog učinka na snižavanje krvnog tlaka.

Naime pokazalo se da su ispitanici koji su jeli više čokolade imali za oko 40 posto niži relativni rizik za srčani ili moždani udar od onih koji su je jeli manje, a razlika u njihovom dnevnom unosu bila je 6 grama.

Pozitivan učinak čokolade na krvni tlak i zdravlje srca pripisuje se flavonolima iz kakaa kojima je bogatija čokolada s visokim udjelom kakaa. Isto tako ne treba zaboraviti da 100 grama čokolade sadrži u prosjeku 500 kalorija.

Izvor:
Medwire