Konzumiranje sirovog voća i povrća može neutralizirati genetsku predispoziciju za srčanu bolest
12.10.2011. 23:41
12.10.2011. 23:18
![Konzumiranje sirovog voća i povrća može neutralizirati genetsku predispoziciju za srčanu bolest](/var/cybermed/storage/images/vijesti/konzumiranje_sirovog_voca_i_povrca_moze_neutralizirati_genetsku_predispoziciju_za_srcanu_bolest/2325232-1-cro-HR/konzumiranje_sirovog_voca_i_povrca_moze_neutralizirati_genetsku_predispoziciju_za_srcanu_bolest.jpg)
Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno na više od 27.000 ispitanika osobe koje imaju genetsku predispoziciju za srčanu bolest mogu smanjiti rizik od srčane bolesti jedući velike količine sirovog voća i povrća.
Naime pokazalo se da pet ili više obroka sirovog voća i povrća dnevno mogu neutralizirati negativan učinak genetskih promjena na kromosomu 9, koje su odgovorne za razvoj srčane bolesti u svakog petog Europljana.
Znanstvenici ističu da rezultati ovog istraživanja trebaju poslužiti kao podsjetnik na činjenicu da način života i geni mogu povećati rizik od srčane bolesti.
Izvor:
Plos Medicine