Lijek remdesivir zaustavlja replikaciju novog koronavirusa SARS-CoV-2


Lijek remdesivir zaustavlja replikaciju novog koronavirusa SARS-CoV-2

Prema rezultatima istraživanja koje su proveli kanadski znanstvenici s University of Alberta, antivirusni lijek remdesivir može spriječiti replikaciju novog koronavirusa SARS-CoV-2 inhibirajući replikaciju njegove RNK.

Prema mišljenju znanstvenika, lijek remdesivir vrlo je moćan inhibitor koronavirusnih polimeraza koje su potrebne za izgradnju virusnog genoma te ključne za njegovu replikaciju.

Inače, lijek remdesivir razvijen je od strane tvrtke Gilead Sciences 2014. godine kao lijek za liječenje infekcija uzrokovanih virusima Ebola i Marburg. 

Jedinstvena značajka remdesivira je ta da je on preferirano uključen u RNK preko adenozin trifosfata. To ga čini superiornim u odnosu na druge antivirusne lijekove i njihove trifosfatne oblike, kao što su sofosbuvir, favipiravir i ribvarin.

Smatra se da ovo istraživanje ima klinički značaj, obzirom da njegovi rezultati znače da se remdesivir može klasificirati kao izravno djelujući lijek (DAA) protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2.

No, valja istaknuti, da su potrebna dodatna randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja, kako bi se utvrdila učinkovitost remdesivira u liječenju COVID-.19.

Izvor:
Journal of Biological Chemistry