Lijekovi protiv žgaravice mogu uzrokovati nedostatak vitamina B12


Lijekovi protiv žgaravice mogu uzrokovati nedostatak vitamina B12

Nova studija pokazala je da su osobe koje uzimaju lijekove za ublažavanje žgaravice, inhibitore protonske pumpe (IPP) i antagoniste H2 receptora, izložene većem riziku od nedostatka vitamina B12.

Tako se pokazalo da je uzimanje inhibitora protonske pumpe za ublažavanje žgaravice tijekom više od dvije godine povezano s 65 posto većim rizikom od nedostatka vitamina B12.

Dok je uzimanje antagonista H2 receptora u istom razdoblju povezano s 25 posto većim rizikom od nedostatka vitamina B12.

U inhibitore protonske pumpe (IPP) ubrajaju se omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, lansoprazol i esomeprazol, a u antagoniste H2 receptora, cimetidin, ranitidin, famotidin i nizatidin.

Rezultati ove studije otvaraju pitanje trebaju li osobe koje duže vrijeme uzimaju navedene lijekove biti testirane kako bi se utvrdio nedostatak vitamina B12.

Inhibitori protonske pumpe (IPP) i antagonisti H2 receptora koriste se za liječenje gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), gastritisa i peptičkog ulkusa.

Vitamin B12 hranjiva je tvar koja je važna za očuvanje zdravlja krvnih i živčanih stanica. Može se naći u mesu, ribi, peradi, jajima, mlijeku i drugim mliječnim proizvodima.

Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati umor, slabost, zatvor i gubitak apetita. U slučaju ozbiljnijeg nedostatka može doći do problema s pamćenjem i oštećenja živaca koja uzrokuju parastezije u ekstremitetima (žarenje, pečenje, trnci i utrnulost).

Obzirom da želučana kiselina pomaže u apsorpciji vitamina B12, normalno je za očekivat da uzimanje lijekova, koji smanjuju lučenje želučane kiseline, može smanjiti apsorpciju vitamina B12, ističu stručnjaci.

Svavako treba spomenuti da osobe koje uzimaju veće doze navedenih lijekova imaju veću vjerojatnost od razvoja nedostatka vitamina B12. Jednako tako, treba reći da su žene izložene većem riziku od nedostatka vitamina B12.

 Izvor:
JAMA