Lijekovi za žgaravicu povezani s rizikom od bubrežne bolesti


Lijekovi za žgaravicu povezani s rizikom od bubrežne bolesti

Rezultati dviju studija ukazuju da je primjena inhibitora protonske pumpe (IPP), lijekova koji se koriste za ublažavanje žgaravice i liječenje gastroezofagealnog refluksa, povezana s 50 posto većim rizikom od razvoja kronične bubrežne bolesti.

Inače, inhibitori protonske pumpe vrlo su popularni lijekovi, a u njih se ubrajaju omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, lansoprazol i esomeprazol. Neka ranija istraživanja povezivala su njihovu primjenu s akutnom ozljedom bubrega i akutnim intersticijskim nefritisom.

Pretpostavlja se da do oštećenja bubrega dolazi s vremenom, ukoliko je usljed primjene inhibitora protonske pumpe došlo do razvoja akutnog intersticijskog nefritisa. Jednako tako, poznato je da primjena inhibitora protonske pumpe može uzrokovati nedostatak magnezija, važnog minerala, čiji nedostatak također može uzrokovati oštećenje bubrega. 

Prema mišljenju stručnjaka, inhibitori protonske pumpe trebali bi se primjenjivati samo kod odobrenih indikacija.

Dobra je vijest da se pokazalo da primjena antagonista H2 receptora, znanih i kao H2 blokatori, lijekova koji se također koriste za liječenje žgaravice, nije povezana s većim rizikom od kronične bubrežne bolesti. U H2 blokatore se ubrajaju cimetidin, famotidin, nizatidin i ranitidin.

Također, treba spomenuti da su dva vrlo česta čimbenika rizika za kroničnu bubrežnu bolest dijabetes i hipertenzija.

Izvor:
American Society of Nephrology, annual meeting