Lijekovi za žgaravicu povezani s većim rizikom od moždanog udara


Lijekovi za žgaravicu povezani s većim rizikom od moždanog udara

Popularni lijekovi za ublažavanje žgaravice poput esomeprazola, lansoprazola, omeprazola i pantoprazola, mogu povećati rizik od razvoja ishemijskog moždanog udara, ukazuje nova studija provedena u Danskoj koja je analizirala podatke od gotovo 245.000 pacijenata. Navedeni lijekovi, koji se inače ubrajaju u inhibitore protonske pumpe (IPP), povećavaju ukupni rizik od moždanog udara za 21 posto.

Svakako treba istaknuti da se ovo povećanje rizika od moždanog udara odnosi na osobe koje uzimaju više doze spomenutih lijekova. U osoba koje uzimaju niže doze inhibitora protonske pumpe nije uočeno povećanje rizika od moždanog udara.

Također, treba spomenuti da se povećanje rizika od moždanog udara razlikovalo od lijeka do lijeka. Pa su tako osobe koje uzimaju lansoprazol u visokim dozama izložene 30 posto većem riziku, a osobe koje uzimaju pantoprazol u visokim dozama 94 posto većem riziku od moždanog udara.

Inače, neke prethodne studije su povezale korištenje inhibitora protonske pumpe s većim rizikom od srčane bolesti, srčanog udara i demencije.

Rizik od moždanog udara nije bio povećan tijekom uzimanja antagonista H2 receptora, znanih i kao H2 blokatori, lijekova koji se također koriste za liječenje žgaravice. U H2 blokatore se ubrajaju cimetidin, famotidin, nizatidin i ranitidin.

Izvor:
American Heart Association annual meeting 2016