Manuka med može pomoći u borbi protiv superbakterija


Manuka med može pomoći u borbi protiv superbakterija

Prema mišljenju znanstvenika, manuka med s Novog Zelanda, mogao bi pomoći u liječenju infekcija koje su uzrokovane bakterijama koje su otporne na antibiotike. 

Naime, laboratorijski eksperimenti pokazali su da se uz pomoć manuka meda mogu ukloniti bakterije s gnojnih rana i kontaminiranih bolničkih površina. 

Manuka med djeluje tako što neutralizira obranu bakterije koju ona koristi protiv antibiotika.

Inače posebno filtrirana verzija ovog meda, u kojoj su uklonjene nečistoće, već se primjenjuje u proizvodima za njegu rana.

Isto tako pokazalo se da manuka med može spriječiti bakterije iz roda Pseudomonas i Streptococcus da se pričvrste za tkivo, što je važan korak u inicijaciji akutne infekcije. Zaustavljanjem pričvršćivanja za tkivo sprječava se i formiranje biofilma koji pomaže bakterijama da se zaštite od antibiotika.

Što se tiče smrtonosne MRSA (Meticilin rezistentni Staphylococcus aureus) bakterije, pokazalo se da manuka med može učiniti MRSA bakteriju više osjetljivom na antibiotike poput oksacilina.

Zaključno, primjena postojećih antibiotika može biti učinkovitija protiv rezistentnih infekcija, ukoliko se primjenjuje u kombinaciji s manuka medom.

Manuka med je med dobiven iz nektara cvjetova koji rastu na grmu manuka (također poznatom kao Leptospermum scoparium) koja je autohtona biljka na Novom Zelandu.

Primjenjuje se kod upale grla, prehlade, infekcija, rana i ulkusa na koži, blagih opekotina i želučanog ulkusa.

Izvor:
BBC