Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama


Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni podatci o stanju zlouporabe droga i suzbijanju kriminaliteta droga u Republici Hrvatskoj za 2012. godinu, kao i pregled provedenih aktivnosti na tom području.

Podatke za 2012. godinu o epidemiologiji bolesti ovisnosti, kriminalitetu droga te projekte koji se provode na području smanjena ponude i potražnje droga predstavili su Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih, Željko Petković, ravnatelj, Ured za suzbijanje zlouporabe droga, Marijan Erceg, voditelj Službe za epidemiologiju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zvonimir Vnučec, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Ministarstvo unutarnjih poslova.

Potpredsjednica Opačić izrazila je zadovoljstvo s dosadašnjim rezultatima postignutim na području suzbijanja zlouporabe droga, osobito u području represivnog djelovanja Ministarstva unutarnjih poslova na suzbijanju kriminaliteta droga, u prilog čemu govori i broj povećanja količina spaljenih droga u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč pozitivnim rezultatima, potrebno je i dalje jačati kapacitete za provedbu politike o drogama, osobito na području prevencije ovisnosti putem edukacija u školama i provedbom zdravstvenog odgoja.

U 2012. godini je u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj registrirano 7.855 osoba koje su se liječile od ovisnosti, od toga 1.120 prvi put.

U odnosu na 2011. ukupan broj liječenih ovisnika je veći za 2,5 posto (2000. godine bilo ih je 3.900).

Najizraženiji problem zlouporabe opijata je u Istarskoj županiji gdje je prošle godine na 100.000 stanovnika bilo 514 registriranih ovisnika, a slijede Zadarska i Primorsko-goranska županija te Grad Zagreb.

Ovisnička populacija, pokazuju rezultati, sve više stari, pa je u 2012. većina osoba bila starija od 30 godina (muškarci 33,1 godinu, žene 31,8 godina).

Audio zapis:
Konferencija za medije povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Izvor:
Vlada RH, HRT