Ministarstvo zdravlja i sindikati zdravstva bez dogovora


Ministarstvo zdravlja i sindikati zdravstva bez dogovora

Pregovori o novom kolektivnom ugovoru, koji su danas prijepodne počeli u Ministarstvu zdravlja RH, prekinuti su na zahtjev dvaju sindikata i nastavljaju se idući utorak. Prema izjavama koje su predstavnici sindikata dali novinarima nakon izlaska iz zgrade Ministarstva zdravlja, dva od tri sindikata zatražila su savjetovanje sa sindikalnim tijelima o suglasnosti na protokolarno pitanje koliko pregovori mogu trajati.

Kako su rekli predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata dr. Ivica Babić i predsjednica Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak, ministar Rajko Ostojić predložio je da pregovori mogu trajati do kraja prosinca, a sindikati imaju "dopuštenje" do kraja kolovoza ove godine. Tako prijedlog novoga kolektivnog ugovora još nije stavljen na stol.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ocijenila je to nepotrebnim odugovlačenjem i kazala da je ona imala sve potrebne ovlasti za pregovore.

Babić i Prašnjak ponovno su zaprijetili štrajkom ako pregovori ne uspiju. Babić je ponovio da je 70 posto liječnika povuklo suglasnost na prekovremeni rad i da će taj broj, nakon povratka liječnika s godišnjeg odmora, narasti na 80 posto.

Izvor:
HRT