Može li srčani udar ili moždani udar dovesti do rane menopauze?


Može li srčani udar ili moždani udar dovesti do rane menopauze?

Žene koje su pretrpjele srčani udar, moždani udar ili neki drugi tip kardiovaskularnog događaja prije 35. godine života, imaju dvostruko veći rizik od ulaska u ranu menopauzu, u dobi od 45 godina, koji može imati za posljedicu cijeli niz zdravstvenih problema.

Inače, neka ranija istraživanja su pokazala da su žene koje su rano ušle u menopauzu izložene većem riziku od kardiovaskularne bolesti.

Valja istaknuti da žene koje su imale kardiovaskularni događaj nakon 40. godine, imale su veću vjerojatnost da će doživjeti "normalnu" menopauzu oko 51. godine.

Smatra se da bi žene koje su imale neki od kardiovaskularnih događaja trebale biti upozorene od strane liječnika na mogućnost ranijeg ulaska u menopauzu, koji je povezan s većim rizikom od smrti, dijabetesa tipa 2 i osteoporoze.

Prema mišljenju stručnjaka, ovi rezultati ukazuju na snažnu povezanost između razine ženskih hormona i cjelokupnog zdravlja, osobito bolesti srca.

Dodatna istraživanja trebala bi ispitati da li genetski čimbenici povezuju ranu menopauzu s pojavom kardiovaskularnih bolesti, ili su također važni čimbenici okoliša kao što je pušenje.

Izvor:
American Stroke Association annual meeting