Na Osnovnu listu lijekova HZZO-a uvršteno 12 novih lijekova


Na Osnovnu listu lijekova HZZO-a uvršteno 12 novih lijekova

Na nove liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvršteno je ukupno 314 novih oblika lijekova, od toga na Osnovnu listu lijekova 255 oblika, a na Dopunsku listu lijekova 59 oblika lijekova. Uglavnom je riječ o generičkim paralelama postojećih lijekova.

Kada govorimo o posve novim lijekovima (dakle ne generičkim paralelama postojećih lijekova) na Osnovnu listu lijekova HZZO-a uvršteno je 12 novih lijekova, u 27 oblika. Riječ je o lijekovima za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), za liječenje astme, za snižavanje masnoća u krvi, protiv visokog tlaka, neplodnosti, infekcija, multiple skleroze, apneje nedonoščadi, profilaksa akutnog odbacivanja srca nakon transplantacije, te za liječenje sekundarnog hiperparatireoidizma u bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega na intermitentnoj dijalizi.

Na Dopunsku listu lijekova uvršteno je ukupno 17 novih lijekova u 35 oblika,  i to za liječenje glaukoma, za liječenje angine pektoris, za liječenje visokog tlaka, za liječenje epilepsije, za liječenje nekompliciranih upala mokraćnog sustava, za liječenje benigne hiperplazije prostate, za liječenje upalnih oboljenja vlasišta, protiv zgrušavanja krvi, za liječenje kronične hiperuricemije, za liječenje infekcija, te za liječenje zatajivanja srca nakon nedavno preboljelog srčanog udara

Izvor:
HZZO