Nedostatak selena može dovesti do predoziranja paracetamolom


Nedostatak selena može dovesti do predoziranja paracetamolom

Izgleda da nedostatak minerala selena u prehrani može ljude dovesti u opasnost od predoziranja paracetamolom, čak i ako se navedeni lijek protiv bolova uzima u razinama za koje se tvrdi da su sigurne, ukazuje nova studija.

Lijek paracetamol obično se koristi za ublažavanje blage boli i vrućice, a vodeći je uzrok zatajenja jetre ako se uzima u dozama većim od propisanih. Za odrasle osobe, preporučena maksimalna dnevna doza je 4 grama.

Ovo istraživanje je pokazalo, da se osobe s nedostatkom selena koje uzimaju paracetamol, mogu boriti da eliminiraju paracetamol iz tijela dovoljno brzo da njihova jetra ostane zdrava.

Za većinu ljudi uzimanje paracetamola do navedene maksimalne doze je sigurno. No, u slabih, neuhranjenih ili starijih osoba, čije su razine selena vjerojatno nedostatne, ne preporuča se uzimanje paracetamola u maksimalnim dozama koje se trenutno smatraju sigurnim.

Valja istaknuti, da i prekomjerna suplementacija selena, također povećava rizik od hepatotoksičnosti, kao i neodostatak selena.

Inače, selen pomaže u održavanju zdrave redoks ravnoteže u tijelu unutar antioksidacijskih enzima koji se nazivaju selenoproteini (proteini koji sadrže selen). Redoks ravnoteža opisuje mehanizam pomoću kojeg svaka stanica održava suptilnu ravnotežu između razine antioksidanata i prooksidanata.

Kada razine selena nisu u normalnom rasponu, aktivnosti antioksidacijskih enzima smanjuju se i stvara se previše slobodnih radikala u jetri.

Izvor:
Antioxidants and Redox Signaling