Neki antidepresivi povećavaju rizik od razvoja preeklampsije tijekom trudnoće


Neki antidepresivi povećavaju rizik od razvoja preeklampsije tijekom trudnoće

Kanadska studija provedena na više od 13.000 žena pokazala je da su žene, koje tijekom trudnoće uzimaju antidepresive iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SIPPS), izložene većem riziku od razvoja preeklampsije.

U selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina ubrajaju se citalopram, escitalopram, fluvoksamin, fluoksetin, paroksetin i sertralin.

Preeklampsija je stanje obilježeno naglim porastom krvnog tlaka nakon 20. tjedna trudnoće i nakupljanjem proteina u mokraći. Većina žena s preeklampsijom rodi zdravo dijete, no preeklampsija se može razviti u po život opasno stanje, eklampsiju, što može uzrokovati napadaje ili komu.

Preeklampsija također može usporiti rast fetusa i povećati rizik od prijevremenog poroda te abrupcije posteljice kod koje može doći teških krvarenja koja mogu biti za majku i dijete po život opasna.

Trudnice koje su uzimale selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina imale su 60 posto veći rizik od povišenja krvnog tlaka, što u apsolutnom iznosu znači da se rizik za razvoj preeklampsije povisio s 2 na 3,2 posto. Nisu svi antidepresivi iz navedene skupine predstavljali jednaki rizik, treba istaknuti da su najvećem riziku od preeklampsije bile izložene trudnice koje su uzimale paroksetin (3,6 posto).

Inače ovo je prva studija koja ukazuje na vezu između antidepresiva iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SIPPS) i preeklampsije.

Jednako tako, rezultati ove studije su važni, jer su selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina najpropisivaniji antidepresivi, a i oko 20 posto žena pati od depresije tijekom trudnoće te njih 4 do 14 posto uzima antidepresive tijekom trudnoće.

No, ovi rezultati ne znače, da antidepresive ne treba uzimati tijekom trudnoće, već bi se svaka trudnica o tome trebala posavjetovati sa svojim liječnikom.

Veliki broj žena koje imaju blagu depresiju mogle bi iznijeti trudnoću bez korištenja antidepresiva, no u nekim slučajevima depresija se može pogoršati nakon poroda te majka može naškoditi svom djetetu. Stoga se prema mišljenju stručnjaka svaki slučaj treba zasebno razmatrati. 

Izvor:
British Journal of Clinical Pharmacology