Niske doze izravnih oralnih antikoagulansa povezane s povećanim rizikom od krvarenja kod pacijenata s fibrilacijom atrija


Niske doze izravnih oralnih antikoagulansa povezane s povećanim rizikom od krvarenja kod pacijenata s fibrilacijom atrija

Pacijenti s fibrilacijom atrija koji su uzimali niske doze lijekova za razrjeđivanje krvi poznatih kao izravni oralni antikoagulansi (DOAC) imali su više epizoda krvarenja tijekom prva tri mjeseca liječenja, ukazuje nova studija.

Inače, pacijenti s fibrilacijom atrija, čestom vrstom aritmije ili nepravilnog srčanog ritma, suočavaju se s peterostrukim rizikom od moždanog udara i stoga im se često propisuju lijekovi za razrjeđivanje krvi (antikoagulansi) za usporavanje zgrušavanja krvi.

Kako bi smanjili rizik od neželjenog i ponekad opasnog krvarenja i drugih štetnih učinaka povezanih s ovim lijekovima, liječnici mogu odlučiti propisati niže doze pacijentima za koje se smatra da imaju visok rizik od krvarenja. 

Rezultati studije pokazali su da se 58% komplikacija krvarenja dogodilo kod pacijenata koji su bili liječeni niskim dozama DOAC-a. Ne samo da upotreba niskih doza nije smanjila rizik od krvarenja, već također nije spriječila pacijente da razviju visoke razine lijeka u krvi.

Valja spomenuti, da nedavne studije sugeriraju da razine DOAC-a u krvi mogu značajno varirati među pacijentima te da razine koje su preniske ili previsoke mogu povećati rizik od krvnih ugrušaka i epizoda krvarenja kod pacijenata.

Ova studija pokazala je da su pacijenti s najnižim razinama DOAC lijekova u krvi, izmjerenim ubrzo nakon početka liječenja, imali najviše krvnih ugrušaka tijekom jednogodišnjeg razdoblja praćenja.

Smatra se, da rezultati ove studije pokazuju da liječenje niskim dozama DOAC-a ne sprječava nužno pojavu visokih razina lijeka u krvi. To dovodi do predispozicije pacijenata za veći rizik od krvarenja tijekom prva tri mjeseca liječenja – razdoblje kada je rizik od krvarenja zbog oralnih antikoagulansa već povećan.

Izvor:
Blood Advances