Niske razine vitamina D povezane s većim rizikom od srčane bolesti i dijabetesa
![Niske razine vitamina D povezane s većim rizikom od srčane bolesti i dijabetesa](/var/cybermed/storage/images/vijesti/niske_razine_vitamina_d_povezane_s_vecim_rizikom_od_srcane_bolesti_i_dijabetesa/2377275-1-cro-HR/niske_razine_vitamina_d_povezane_s_vecim_rizikom_od_srcane_bolesti_i_dijabetesa.jpg)
Nova studija provedena na više od 10.000 ispitanika pokazala je da su osobe koje imaju nedostatak vitamina D izložene dvostuko većem riziku od razvoja dijabetesa, 40 posto većem riziku od hipertenzije i 30 posto većem riziku od kardiomiopatije.
Jednako tako pokazalo se da su osobe koje imaju nedostatak vitamina D izložene tri puta većem riziku od smrtu od bilo koje bolesti.
Znanstvenici smatraju da veliki broj ljudi ima nedostatak vitamina D jer 90 posto vitamina D naše tijelo proizvodi nakon izlaganja sunčevim zrakama, a samo 10 posto vitamina D dobivamo iz hrane.
Da bi se proizvela odgovarajuća količina vitamina D nakon izlaganja suncu potrebno je cijelo tijelo izložiti sunčevim zrakama bar 20 minuta dnevno tijekom toplijih mjeseci.
Najviše vitamina D nalazimo u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri.
Izvor:
American Journal of Cardiology