Novi koronavirus SARS-CoV-2 prisutan u zraku unutar 4 metra od zaražene osobe


Novi koronavirus SARS-CoV-2 prisutan u zraku unutar 4 metra od zaražene osobe

Kinesko istraživanje koje je za cilj imalo utvrditi distribuciju novog koronavirusa SARS-CoV-2 u bolničkim odjelima u gradu Wuhan u Kini, otkrilo je značajniju prisutnost koronavirusa u jedinicama intezivne njege nego na opći odjelima. 

Jednako tako, novi koronavirus bio je široko rasprostranjen na podovima, kantama za smeće, računalima i rukohvatima, te u zraku unutar 4 metra od pacijenata oboljelih od COVID-19.

Smatra se da ovakva raspostranjenost koronavirusa ugrožava zdravstvene radnike i prijeti im da se zaraze virusom te razbole.

Poznavanje stupnja onečišćenja okoliša sa novim koronavirusom SARS-CoV-2 u bolničkim odjelima za liječenje COVID-19 od presudnog je značaja za poboljšanje sigurnosnih praksi medicinskog osoblja, ističu stručnjaci. Također, rezultati ove studije naglašavaju važnost primjene stroge dezinfekcije u bolnicama, i to posebice na odjelima intenzivne skrbi. 

Inače, trenutne smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sugeriraju da se održava udaljenost od oko 2 metra kako bi se spriječila zaraza novim koronavirusom.

Izvor:
Emerging Infectious Diseases