Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a


Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a

Danas je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) na redovnoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a uvrstio nove lijekove na Osnovnu i Dopunsku listu lijekova. Na Osnovnu listu lijekova uvršteno je 5 novih lijekova: bizmut oksid za drugu liniju liječenja infekcija s Helicobacter pylori, kolistimetat-natrij za liječenje kronične plućne infekcije kod bolesnika s cističnom fibrozom, iksekizumab za liječenje psorijaze, klometiazol za liječenje akutnog sindroma ustezanja od alkohola i mepolizumab za liječenje astme.

Na liste lijekova dodatno su uvrštene generičke i kliničke paralele, novi oblici i nova pakiranja već postojećih lijekova na listi (na Osnovnu listu lijekova 25 lijekova u 43 pakiranja, a na Dopunsku listu lijekova 5 lijekova u 10 pakiranja).

Za lijekove erlotinib, gefitinib i afatinib koji se nalaze na listi proširena je indikacija i na prvu liniju liječenja karcinoma pluća ne-malih stanica.

Stavljanjem novih lijekova na listu lijekova i proširenjem indikacija za postojeće lijekove na listi, a bez dodatnih troškova za HZZO proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Izvor:
HZZO