Novi test krvi otkriva rani rak gušterače sa 97% točnosti


Novi test krvi otkriva rani rak gušterače sa 97% točnosti

Čini se da krvni test može otkriti rak gušterače u ranom stadiju s točnošću do 97%, izvještava nova studija. Test traži osam malih čestica RNK i osam većih DNK markera koje izlučuje rak gušterače, a koji zajedno stvaraju genetski potpis za bolest.

Trenutno je teško dijagnosticirati rak gušterače prije nego što dosegne uznapredovali stadij. Naime, gušterača se nalazi duboko u abdomenu, a rak ima simptome koji se pogrešno mogu pripisati drugim bolestima. Rak gušterače jedna je od najfatalnijih zloćudnih bolesti, velikim dijelom zato što se većini pacijenata dijagnoza postavi tek nakon što je rak već metastazirao.

Petogodišnja stopa preživljenja za pacijente s dijagnosticiranim ranim stadijem raka gušterače je 44%, ali to pada na 3% ako se rak otkrije nakon što se proširio u druge dijelove u tijelu.

Novi test krvi otkrio je 93% slučajeva raka gušterače, no kada su znanstvenici kombinirali ovaj novi test krvi s testom za već utvrđen marker raka gušterače nazvan CA 19-9, točnost se povećala na 97% za rak gušterače u stadiju 1 i 2.

Rak gušterače u stadiju 1 ograničen je na gušteraču, dok se kod stadija 2 proširio na obližnje limfne čvorove.

Izvor:
American Association for Cancer Research