Novi tretman donosi nadu za rijedak, smrtonosni rak povezan s azbestom


Novi tretman donosi nadu za rijedak, smrtonosni rak povezan s azbestom

Eksperimentalni lijek nazvan ADI-PEG20 povećao je prosječno preživljenje pacijenata s mezoteliomom za 1,6 mjeseci i učetverostručio trogodišnju stopu preživljavanja u kombinaciji s tradicionalnom kemoterapijom, pokazuju rezultati novog ispitivanja.

Smatra se, da su ovi rezultati značajni jer maligni mezoteliom ima jednu od najnižih petogodišnjih stopa preživljavanja od svih solidnih karcinoma, oko 5% do 10%.

Lijek ADI-PEG20 djeluje tako što prekida opskrbu raka hranom. Naime, lijek blokira sposobnost stanica raka da apsorbiraju aminokiselinu arginin iz krvotoka. Stanicama mezotelioma nedostaje protein zvan ASS1, koji omogućuje stanicama stvaranje vlastitog arginina. Ako ne mogu dobiti arginin iz krvi, njihova sposobnost rasta i množenja je onemogućena.

Mezoteliom je rijedak, agresivan rak koji zahvaća sluznicu pluća. Oko 4 od 5 slučajeva mezotelioma uzrokovano je izloženošću azbestu na radnom mjestu. Udahnuta azbestna vlakna koja se talože u plućima mogu izazvati iritaciju koja može izazvati mezoteliom.

Izvor:
JAMA Oncology