Od sutra na snazi novi sustav liječničkih pregleda


Od sutra na snazi novi sustav liječničkih pregleda

Sutra počinje primjena novog modela upućivanja pacijenata na specijalističke preglede i bolničko liječenje, kako bi se smanjile liste čekanja i uštedio proračunski novac. Za bolovanja će biti mjerodavni isključivo liječnici obiteljske medicine i morat će biti potkrijepljena nalazima, a propisivat će se jeftiniji generički lijekovi.

Postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenata i praćenje kroničnih bolesnika prebacuje se na liječnike primarne zaštite, a prijeoperativne pretrage više se neće obavljati u bolnicama nego u domovima zdravlja.

Bolnički liječnici moći će davati preporuke za terapiju ili lijek, ali ne i za bolovanje. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) će i dalje kontrolirati nalaze, što ponekad dodatno opterećuje rad liječnika, ali predsjednica obiteljske medicine u Hrvatskom liječnikom zboru dr. Lidija Gović Golčić kaže da se odgovorni liječnici nemaju čega bojati. "Mislim da savjesno i odgovorno vodimo naša bolovanja, pratimo pacijente koji su na bolovanju. Sigurno da će biti određenih kontrola, ali da smo mi odgovorni za kompletno praćenje, zatvaranje bolovanja također podržavam i smatram da je to u redu", rekla je.

Novost je što će bolesnik upućen na hitni bolnički prijem s jednom uputnicom u sedam dana obaviti sve potrebne pretrage u bolnici, a hitnu medicinsku pomoć će se kao i do sada moći dobiti bez uputnice.

Izvor:
Poslovni.hr, HRT