Omega-3 masne kiseline ne smanjuju rizik od srčanog udara, zatajivanja srca ili smrti
![Omega-3 masne kiseline ne smanjuju rizik od srčanog udara, zatajivanja srca ili smrti](/var/cybermed/storage/images/vijesti/omega_3_masne_kiseline_ne_smanjuju_rizik_od_srcanog_udara_zatajivanja_srca_ili_smrti/3082515-1-cro-HR/omega_3_masne_kiseline_ne_smanjuju_rizik_od_srcanog_udara_zatajivanja_srca_ili_smrti.jpg)
Iako su prethodna istraživanja pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći osobama koje su pretrpjele srčani udar ili pate od zatajivanja srca, nova studija ukazuje da dodaci omega-3 masnih kiselina ne mogu previše pomoći u sprječavanju razvoja srčanih problema u osoba koje imaju čimbenike rizika za srčanu bolest.
Naime, studija provedena u Italiji na više od 12.000 ispitanika pokazala je da dodaci omega-3 masnih kiselina ne smanjuju rizik od srčanog udara, zatajivanja srca ili smrti, kod osoba koje su izložene većem riziku od kardiovaskularnih bolesti.
Jedini pozitivan učinak uzimanja dodataka omega-3 masnih koji je bio zabilježen tijekom istraživanja je sprječavanje nepravilnog rada srca nakon srčanog udara ili zatajivanja srca.
Ono što zbilja može pomoći u sprječavanju razvoja srčane bolesti je nepušenje, zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost, ističu stručnjaci.
Izvor:
New England Journal of Medicine