Oštećenje bubrega usljed dijabetesa nastupa ranije nego što se mislilo


Oštećenje bubrega usljed dijabetesa nastupa ranije nego što se mislilo

Poznato je da povišena razina šećera u krvi može s vremenom dovesti do zatajenja bubrega, no novo istraživanje je pokazalo da oštećenje bubrega usljed dijabetesa započinje puno ranije nego što se mislilo.

Pokazalo se da povišene razine šećera u krvi koje su povezane s predijabetesom povećavaju rizik od oštećenja bubrega koje može dovesti do zatajenja bubrega. Naime, ovo je istraživanje pokazalo da patološki proces ozljede bubrega počinje u predijabetesu, prije razvoja dijabetesa.

Sudionici u istraživanju koji su imali predijabetes imali su i rane znakove oštećenja bubrega, uključujući i povišenu razinu proteina albumina u mokraći. U istraživanju je sudjelovalo više od 1.300 ispitanika u dobi od 50 do 62 godine.

Inače, predijabetes se može javiti i u do 35 posto odraslih osoba, a u polovice njih se razvije dijabetes unutar deset godina. Dijabetes je vodeći uzrok bubrežne bolesti i zatajenja bubrega.

Smatra se da osobe koje imaju predijabetes trebaju promjeniti svoju prehranu te više vježbati kako bi spriječile razvoj kronične bubrežne bolesti.

Izvor:
American Journal of Kidney Diseases